
- Hoe zag het verleden van Ghana eruit voor de Europese invasies?
- Hoe handelden de Ghanezen in de tijd van de slavernij?
- Waarom besloten de Engelsen om van Ghana een Engelse kolonie te maken?
Hoe zag het verleden van Ghana eruit voor de Europese invasies?
Een lange tijd terug, ver voordat de portugezen het land binnenstormden, was Ghana veel meer in het noorden gesitueerd. In het Sahelgebied van Senegal, Mauretanië, en Mali ontstond rond het jaar 700 het koninkrijk van Ghana. De oudst bekende koninkrijken die nu staten vormen waren Dogomba en Mamprussi. Zij waren gevestigd in het noorden. Deze koninkrijken bloeide rond de jaren 1100 en 1200. Ongeveer rond diezelfde tijd verhuisde een aantal volken akan-sprekers vanaf de savanne en vertrok richting het zuiden, onder de boslijn. Onder hen waren een aantal Ashanti en Fanti.
De reden hiervan was omdat islamitische strijders van Marokko het land binnenvielen en het veroverde. Daarom vertrokken de Akan uit het rijk dat zij kende als hun thuis en vestigde zich in het gebied aan de Golf van Guinee. Hier begonnen ze een nieuw leven op te bouwen. Er vormden zich verschillende kleine gemeenschappen die rond het begin van 1400 een levendige handel onderhielden met de koninkrijken in het noorden. Dit werd een belangrijke plek voor de handel tussen het zuiden en het noorden. Vooral producten als goud en ivoor vonden hun weg via Ghana naar landen in noord Afrika. Rond 1471 kwamen Portugezen ontdekkingsreizigers het land binnen en toen zij erachter kwamen dat er veel goud en ivoor te halen viel vestigde ze zich in het fort Elmina.


Hoe handelden de Ghanezen in de tijd van de slavernij?
Nederland bezette een deel van Ghana in de tijd van de slavernij. Er werd een slavenfort gebouwd, genaamd Elmine en vanuit dit fort werden de slaven geëxporteerd naar onder andere Curaçao en Suriname. Ghana was een handelspost in de West Indische Compagnie (WIC). De slaven haalden Nederland niet zelf uit het land, maar deze werden door de stammen aangevoerd. Vooral de stam Ashanti brachten slaven naar de kust om deze te ruilen voor drank en geweren die de Nederlanders naar Ghana brachten. De slaven waren gewone burgers, die geboeid werden en werden afgevoerd.
Voordat de slavernij waar wij nu over praten plaatsvond, vond er al een ander soort vorm van slavernij plaats in Afrika. Rijke afrikanen namen mensen in dienst en wanneer ze hun werk goed deden, konden ze hun vrijheid terug verdienen.
Zo blijkt dat er altijd al een mensenhandel is geweest en dat de Ghanezen zelf hebben besloten om aan deze slavenhandel mee te doen. In ruil voor de goederen van de Nederlanders, konden ze best een inwoner missen.
Waarom besloten de Engelsen om van Ghana een Engelse kolonie te maken?
Het is niet zo dat de Engelsen dit besluit van de een op andere dag hadden genomen. Ghana was al voor een zeer lange tijd in trek bij de Europeanen. De Portugezen waren er het eerst in 1471. Zij waren de grondleggers van het fort Elmina. Na de bouw van dit fort zijn er nog zo’n 75 andere forten langs de kust gebouwd. In 1637 lukte het de Nederlanders om het Portugese fort Elmina te veroveren. Na de verovering van dit fort kwam hier de slavenhandel flink op gang. Maar slavenhandel was niet het enige wat de Nederlanders hiernaar toe trok. Het Ashanti-volk staat vandaag de dag nog steeds bekend om hun goudhandel. Daar waren meer Europeanen in geïnteresseerd. Onder andere de Engelsen.
Nadat de Engelsen in 1850 de Deense goudkust in handen hadden gekregen en in 1871 fort Elmina hadden gekocht van de Nederlanders gingen ze alle forten veroveren. Nadat dit gelukt was gingen ze de strijd aan met het machtige Ashanti-volk. In 1896 was het de Engelsen eindelijk gelukt om het volk te verslaan. Het gebied werd een Brits protectoraat onder de naam van de gouverneur. 5 jaar later in 1901 werd Ghana officieel een kolonie van Groot-Brittanië verklaard en kreeg het de naam Gold Coast. Iets meer dan 50 jaar later, na een lange strijd tegen onafhankelijheid, werd de Gold Coast onafhankelijk verklaard. Het land kreeg de naam Ghana wat eigenlijk ‘koning der strijders’ betekend. Kwame N’krumah werd op 6 februari 1957 minister-president van dat land. Ghana was het eerste Afrikaanse land dat onafhankelijk werd. 3 jaar later werd het land een republiek. Ghana is tot 1992 een republiek geweest, daarna is het landsbestuur gedemocratiseerd.
Maak jouw eigen website met JouwWeb