Globalientje
Er was eens een meisje, niet zomaar een meisje, maar een heel bijzonder meisje. Het was namelijk een meisje van papier. Ooit had iemand haar eens getekend en uitgeknipt. Ze werd Globalientje genoemd en ze mocht altijd in de vensterbank staan. Daar keek ze naar buiten de tuin in en ze zag er prachtige bloemen en grote bomen. In een van die bomen zat een nest en elke lente vlogen daar kleine vogeltjes heen en weer. Op een mooie lente dag zette iemand het raam open en een lichte windvlaag deed Globalientje wapperen. Toen er een iets hardere windvlaag kwam, werd Globalientje opgetild en meegenomen. Ze werd steeds hoger geblazen en ze vloog langs het vogelnestje. Nog verder en verder en de tuin werd steeds kleiner totdat hij uit het zicht verdween. Deze lente wind blies Globalientje naar westen en ze dwarrelde over zee. Toen begon het langzaam te regenen en harder te waaien en het was koud. Ze zag land en toen plots allemaal gebouwen en toen zat Globalientje vastgeplakt aan de Londen Eye. Ze keek uit over een prachtige stad vol beweging en mooie gebouwen.

Al gauw werd Globalientje al weer meegenomen met de wind en werd ze naar een nieuwe bestemming gebracht. Zo ging Globalientje steeds op avontuur. Ze vloog gemakkelijk en goedkoop naar de plekken waar de wind naartoe ging. De ene keer bracht een droge moessonwind haar gratis naar Indonesië en een andere keer zorgde een stevige wind ervoor dat ze op grote hoogte vanaf de Eiffeltoren Parijs kan bewonderen.
Overal waar Globalientje kwam, keek zij haar ogen uit. Ze genoot van de mooie stranden, de bijzondere gebouwen, de woeste berglandschappen en van avontuurlijke activiteiten, zoals op safari en zwemmen met dolfijnen. Ze hield ervan om naar spelende kinderen te kijken en naar mensen die lief voor elkaar zijn.
Globalientje op de markt
Laatst was Globalientje terecht gekomen in een warm land. Dit land lag aan de westkust van Afrika, het was Ghana. Ze werd hier over een woeste zee naartoe geblazen en ze vloog zo het land binnen. In dit land waren er veel mensen die kleurrijke kleding drogen. Ze kon er lang naar kijken en eigenlijk wilde zij ook wel zo'n lappenjurk. Ze volgde de mooi geklede vrouwen de markt op. Hier werd alles verkocht. Ze hadden hier geen supermarkten zoals ze die kende uit andere landen, maar hier lag alles op kleedjes en in stalletjes. Stapeltjes kleurrijke groenten en zoet fruit lagen er uitgesteld. Even verder was er een veemarkt en zag Globalientje allemaal koeien en geiten. Op een gegeven moment kwam Globalientje een vrouw tegen die een gekleurde lappen verkocht en ze vroeg aan de vrouw of ze een jurkje voor haar wilde maken. Dit wilde de vrouw en Globalientje kreeg een mooi kleurrijk jurkje. Ze was de vrouw dankbaar en ze maakten een mooie foto, zodat deze foto met de wind mee kon waaien naar een plek waar de wind kwam en Globalientje ooit ook zou komen om al haar herinneringen te vinden.
Wordt vervolgd.
Globalientje reist in de tijd
Nog voordat de foto wegvloog, kwam de wind onder Globalientje haar nieuwe jurk en werd ze meegevoerd naar een groot fort. Een gids vertelde haar dat hier vroeger niet iedereen lief voor elkaar was. Lang geleden woonden hier mensen uit Nederland die de Ghanese bevolking voor hen liet werken. De mannen uit Ghana moesten mee op een schip naar Amerika om daar te werken op plantages. Deze mannen waren slaven. Gelukkig kwam er een einde aan deze tijd en gaat nu iedereen daar wel lief met elkaar om.
Wordt vervolgd.
Hoe brengen wij het in de klas?
In Ghana gaan we foto's maken van Globalientje op de markt en bij een fort. We zullen het verhaal van Globalientje vertellend overbrengen op de kinderen en zullen ondertussen beeldmateriaal laten zien. Het zullen twee verhalen worden. Een verhaal zal gaan over Globalientje op de markt en het andere verhaal zal gaan over Globalientje reist in de tijd. Het verhaal 'Globalientje op de markt' kan goed in een tweede of derde klas (groep 4 of 5) gebruikt worden als introductie van een rekenles. De kinderen kunnen dan vervolgens zelf een markt na spelen en leren met geld te rekenen. Het verhaal van 'Globalientje reist in de tijd' kan verteld worden bij geschiedenis, aardrijkskunde of bouwkunde in klas vijf of zes (groep 7 of 8) en het onderwerp slavernij kan luchtig behandeld worden. Daarna kan er verder in worden gegaan op het bouwen van forten. Hoe dat in zijn werk ging en het met de klas in het klein na maken. Aan de hand daarvan kan je bij rekenen gaan kijken naar oppervlakte en omtrek en andere meetkundige doelen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb