- Wat voor een klimaten kent Ghana?
-
Hoe maakt de bevolking gebruik van de natuur?
-
Wat zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de landschappen van Ghana?
- Hoe is het Voltameer ontstaan en waar dient het voor?
Wat voor een klimaten kent Ghana?
Ghana bestaat uit vooral uit laagvlaktes en ligt gemiddeld zo’n 600 tot 700 meter boven de zeespiegel. Deze laagvlaktes worden af en toe aangevuld met hoger gelegen gebieden. Het hoogste punt dat Ghana kent is de Afadjato berg en ligt 885 meter boven de zeespiegel. Aan het zuiden van het land grenst de zee en meer land inwaarts is er nog een groot stuwmeer, het Voltameer. In deze gebieden heerst het tropensavanneklimaat en het tropisch moessonklimaat. Meer in het Noorden is het droger en spreekt met van het warme steppeklimaat.
De stad waar wij heen gaan heet Kumasi. Hier heerst een tropisch moessonklimaat met neerslag gedurende het hele jaar. De regentijd in Kumasi duurt van februari tot oktober, maar de hoeveelheid neerslag verschilt per maand sterk. In de droge tijden kunnen er Harmattanwinden waaien en deze brengen veel stoffige, droge luchten uit de Sahara met zich mee.
Klimaatcijfers Kumasi:
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor Kumasi:

De klimaatcijfers van andere plaatsen in Ghana vindt je op: http://www.klimaatinfo.nl/ghana/#klimaatinformatie .
Hoe maakt de bevolking gebruik van de natuur?
In Ghana heb je verschillende klimaten zoals je hierboven hebt gelezen. Er vallen grote hoeveelheden neerslag in het zuiden tijdens de regentijd en er is een warme droogte in het noorden van Ghana wanneer de regentijd voorbij is. De regentijd in het noorden duurt ook een paar maanden korter dan de regentijd in het zuiden. Door de regen ontstaat er een vruchtbare grond en hier profiteren de Ghanezen van. Als aller eerste zijn er tropische bomen en deze bieden schaduw voor de mensen, maar worden ook gebruikt als brandhout, hout om mee te bouwen en vooral voor de export. De mensen leven buiten de steden vooral in Lemen hutten met dagen van stro. Het fundament wordt van hout gemaakt, zodat het sterk genoeg is en het stro erop kan liggen. Deze materialen van de huizenbouw worden direct in de natuur gevonden. De natuurlijke materialen en producten bieden niet alleen beschutting, warmte en geld, maar ook voedsel. De mensen verbouwen verschillende gewassen, waaronder voornamelijk cacao. Dit levert de bevolking namelijk geld op, omdat het een gewild product is in andere landen. De meeste gewassen van Ghana liggen in het Zuiden van het land. Je kunt denken aan yam (een soort wortel), cassave, pinda’s en rijst. In het noorden van Ghana doen de mensen meer aan veeteelt en houden dan buffels, runderen en zeboes. Vroeger verbouwden ze hier ook katoen, maar doordat de prijs van katoen zo gedaald is, besloten de boeren te stoppen met deze productie.
Naast al deze gewassen en veeteelt, maakt Ghana ook gebruik van het water. Er is een groot stuwmeer in Ghana, het Voltameer. Hier wordt elektriciteit opgewekt. Naast het gebruik maken van het water, maakt Ghana ook gebruik van aardgas en verdient Ghana aan het goud dat bij hen in de bodem verborgen ligt.
Wat zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de landschappen van Ghana?
De opwarming staat erom bekend dat het de ijskappen doet smelten en zodoende de waterspiegel doet stijgen. Maar eigenlijk doet het nog veel meer met een land als Ghana. De cacaoproductie in Ghana zorgt voor een kwart van het landelijk inkomen en vormt samen met de Ivoorkust de grootste cacao leverancier ter wereld. Echter zijn deze cacaoplantages in gevaar door de opwarming van de aarde. Doordat het klimaat veranderd worden de cacao oogsten door slechte weersomstandigheden verpest. Hierdoor is de prijs op de markt fors gestegen en krijgen boeren het straks nog zwaarder. Die moeten harder gaan werken voor minder geld. De voorspelling zal zijn dat je rond het jaar 2020 veel geld moet betalen voor een reep chocola in de winkel.
Ook zijn er in de afgelopen jaren veel tropische bossen gekapt om ruimte te maken voor cacaoplantages. Hierdoor zijn al een hoop dieren uitgestorven en verdwijnen bomen die een belangrijke functie hebben: het opnemen van broeikasgassen. Natuurlijke leefomgevingen van dieren verdwijnen voor landbouwvelden. Ook zal het opwarmen van de aarde versnellen op het moment dat bepaalde diersoorten uitsterven. Dit zijn de dieren die zaden van bomen verspreiden in het oerwoud. Met als gevolg dat de boomzaden straks niet meer op natuurlijke manier verplaatst kunnen worden. In plaats van tropische grote bomen die broeikasgassen opnemen zullen er een hoop kleine bomen voor terugkomen die minder CO2 kunnen opnemen.
Hoe is het Voltameer ontstaan en waar dient het voor?
Het Voltameer is het allergrootste kunstmatige stuwmeer ter wereld. Het meer heeft een oppervlakte van 8502 km2, is 500 meter lang en heeft een maximaal dieptepunt van 75 meter. Het is ongeveer tussen 1961 en 1965 gebouwd door mensen. Het meer is tot stand gekomen door de Akosombo dam die voor een hoop energie moest gaan zorgen. Toen de dam gebouwd werd liep het volta rivierdal onder water. Een enorm aantal mensen en dieren moesten vluchten en een nieuw onderkomen zien te vinden. Naast de schade die de dam had aangericht in het dal overspoelde het water stukken tropisch regenwoud in het zuiden van Ghana. Buiten alle dorpen en bossen om bleek de oudste universiteit van Ghana ook niet veilig. Deze dompelde onder in zo’n 153 miljard kubieke meter water.
Uiteindelijk voorziet de Akosombo dam voor een groot deel de elektriciteit in Ghana en levert daarbij ook energie aan buurlanden als Togo en Benin. Echter gaat de meeste energie, wat in theorie zo’n 80 procent is, naar een nabijgelegen westerse metaalfabriek. De Akosombo dam en het voltastuwmeer blijven vandaag de dag nog een zeer indrukwekkend gezicht. De Akosombo dam dankt zijn naam aan het stadje dat vlak achter de dam ligt. De dam is in zijn totaliteit 124 meter hoog en 368 meter breed en bevindt zich op het zuidelijkste puntje van het Voltameer.


Maak jouw eigen website met JouwWeb