Onderwijs

  • Heeft iedereen een kans om deel te nemen aan onderwijs?
  • Zit er een Onderwijsinspectie in Ghana? Zo ja, hoe gaat deze te werk?

Heeft iedereen een kans om deel te nemen aan onderwijs?

In Ghana zijn de kinderen met een leeftijd van zes tot vijftien jaar leerplichtig. Er is daarom ook een groot aanbod aan scholen in het land. De lagere scholen en de Junior Secondary Schools (onderbouw van het voortgezet onderwijs) zijn in Ghana vrij toegankelijk. In Ghana zijn er ruim 12.000 lagere scholen en 5.500 Junior Secondary Schools en daarnaast zijn er nog veel gevolg opleidingen die Ghanezen toegang geven tot het onderwijs. Denk hierbij aan technische instituten, nurse training colleges, theologische colleges, university colleges, tutorial colleges, polytechnics en nog publieke en privé universiteiten. Voordat de kinderen aan dit proces beginnen hebben ze vanaf 3 jaar ook toegang tot het voorschoolse onderwijs. In dit onderwijs staat het bevorderen van de geestelijke en lichamelijke gezondheid centraal. Aan het einde van de lagere school krijgen de kinderen geen diploma.

Toch zijn er nog veel kinderen die nog niet naar school gaan. In theorie zouden scholen gratis moeten zijn voor de leerlingen, maar in de praktijk pakt het echter anders uit. Er moet namelijk wel schoolgeld betaald worden en daarbovenop komen nog de kosten van schoolboeken, schriften, pennen en een uniform. Dit is voor veel gezinnen een te grote uitgave. Daarnaast moeten veel kinderen werken om het gezin draaiende te houden en dit zijn in verhouding vooral de meisjes. Ze moeten het huishouden doen en voor de rest van de familie zorgen en hebben daardoor minder kans om naar school te gaan. De overheid heeft geen zicht op de kinderen die niet naar school gaan, omdat niet iedereen bij de geboorte geregistreerd is in het land. Vooral de mensen in het noorden van het land gaan weinig naar school.

Zit er een Onderwijsinspectie in Ghana? Zo ja, hoe gaat deze te werk?

Er zit in Ghana een zo gehete onderwijsinspectie die gevestigd zit in Accra, de hoofdstad van Ghana. De officiële naam voor de onderwijsinspectie daar is The National Inspectorate Board (NIB). Van het bestuur wordt verwacht dat het kwaliteitsonderwijs levert aan het Ghanese kind in alle regio's door objectief te garanderen dat alle leermiddelen op verstandige wijze worden gebruikt om maximale resultaten te bereiken.

De minister van Onderwijs, Dr. Mathew Opoku Prempeh, drong er bij zijn inhuldiging op aan om samen te werken met instellingen die een soortgelijke bevoegdheid hadden zoals de Nationale Raad voor Hoger Onderwijs, de Nationale Raad voor Curriculum en Assessment, de West-Afrikaanse examencommissie en andere relevante instanties van het ministerie om normen af te dwingen en te zorgen voor transparantie, eerlijkheid en verantwoording bij het leveren van onderwijs.

De minister kwam tot de conclusie dat de afwezigheid van de leerkracht en het gebrek aan inspectie van alle regelgevende instanties van de onderwijssector de grootste uitdagingen vormen voor het leveren van kwaliteitsonderwijs, want dat heeft de laatste tijd tot slechte leerresultaten geleid.

Hij gaf de Raad de opdracht om inspectiepanelen op te zetten om de scholen periodiek te inspecteren. Rapporten over de status van onderwijsverstrekking in het land worden aan het parlement gegeven om te publiceren via de Minister van Onderwijs.

Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van belangrijke en belanghebbenden in het onderwijs. Waaronder de universiteiten van onderwijs, de West-Afrikaanse examencommissie, de vereniging van particuliere scholen, de nationale onderwijsbestuur en de raad voor technisch en beroepsonderwijs en religieuze instellingen.

De voorzitter van NIB, professor Ericmagnus Wilmort, heeft een afspraak met het NIB om met de sectorministers samen te werken zodat een onafhankelijk en goede basis ontstaat die ingezet kan worden om het kwaliteitsonderwijs in Ghana te verbeteren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb